Arbetsplatsmatta för bättre ergonomi

Om man står och jobbar stora delar av dagen är det viktigt att man har en bra arbetsplatsmatta vid sin arbetsplats. Att stå hela dagen på ett stumt och hårt golv gör att man riskerar att få arbetsskador. Ryggen, nacken, axlarna, benen och fötterna tar stryk och det kan leda till kroniska besvär om man inte ser upp. En bra matta avlastar muskler och skelett samt ökar blodcirkulationen i musklerna. Detta gör att hela kroppen mår bättre även om du måste stå hela din arbetsdag.
Om du enbart står delar av dagen kanske du tänker att du inte behöver någon speciell matta. Men även då är det viktigt att få avlastning för kroppen.
En bra matta för arbetsplatsen ska vara dämpande och fjädrande för att minska belastningen på kroppen. Det finns mängder av olika fabrikat och typer, så det är viktigt att man verkligen undersöker vilken arbetsplatsmatta som passar bäst för den personen som ska ha mattan.
Sen ska man även tänka på var mattan ska ligga. Är det i en typ verkstadslokal där det är smutsigt måste mattan vara enkel att spola av och hålla ren. I kontorsmiljö är inte detta lika viktigt, men mattorna behöver rengöras regelbundet var de än ligger så tänk på detta innan du beställer.
Arbetsplatsmattor finns i många olika material men vanligast är vinyl eller gummi. Vilket man ska välja är mycket en kostnadsfråga. Vinylmattor är ofta billigare än gummi, men gummimattor kan ge en något bättre svikt. Man måste också tänka på att en arbetsplatsmatta inte håller för evigt. En räfflad matta där räfflorna är nedslitna ger ingen svikt eller avlastning. Att mattorna behöver bytas glöms ofta bort och du som använder mattan kan behöva stöta på för att få en ny. Om det är svårt att få gehör för detta kan du vända dig till ditt skyddsombud som kan trycka på för att du ska få en ny matta.