Syntavla för att mäta ögonens synskärpa

När du börjar se sämre är det dags för en synundersökning. En synundersökning fastställer vilken hälsa dina ögon har. När du besöker en affär som säljer glasögon finns möjligheten att göra en undersökning av din syn. Själva undersökningen består av ett par moment och är klar på under en timme. När dina ögon blir undersökta så får du testa din syn på en syntavla. Syntavla har symboler i olika storlekar som du ska uppfatta med ögat. Du startar med att säga vilka som syns mest tydligt på syntavlan, därefter får du ange de mindre symbolerna tills du inte längre kan urskilja några tydligt.

Skaffade själv glasögon när jag var runt 10 år gammal. Det började med att jag hade svårt att se texten tydligt på datorskärmen. Min syn var även suddig på kvällen, det var svårt att se tydligt på längre avstånd.

Jag fick ett par runda fina glasögon när jag testat min syn hos optikern. Nu har jag haft glasögon i många år och ska göra mig av med dem. Det är nu möjligt att behandla ögonen på ett sätt så du slipper bära glasögon, det kallas för ögonlaser. Som tur är har vi möjligheten att utnyttja friskvårdsbidraget på mitt företag och ögonbehandlingen blir väsentligt billigare tack vare detta.

Ska bli så skönt att slippa glasögonen. Jag tycker det är lite jobbigt att jämt ta av dem när man ska sova och det är bökigt på sommaren när man vill ha solglasögonen utanpå glasögonen. Jo, man kan köpa solglasögon som har styrka i glaset, men det blir jättedyrt.

Nästa vecka ska jag sätta mig framför en syntavla för att göra synundersökningen inför en ögonlaseroperation. Lite skrämmande, men ska bli skönt när det är klart. Polaren sa att det tar ett par dagar att anpassa synen efter operationen, men sen ser du som vanligt och kanske även bättre än innan operationen.